Segítsd az agyadat mediterrán diétával

A gyümölcsökből, zöldségekből, olajos magvakból, halból és borból álló hagyományos mediterrán diéta segít az időskori agyi leépülés megakadályozásában. Erre most az Edinburg-i Egyetem kutatói világítottak rá.

Már Hippocrates is rámutatott arra, hogy „a te ételed legyen a te gyógyszered és a te gyógyszered legyen a te ételed”. Ennek a helyes ókori bölcsességnek találták meg most a tudósok a tudományos alapjait.

Jobb étel, nagyobb agy

A tudósok olyan 70 év felett embereket vontak vizsgálat alá, akiknek egy része mediterrán diétán élt, másik része pedig nem. Három év elteltével megismételt vizsgálatok során az derül ki, hogy a mediterrán diétán élők között jóval kevesebb az időskorra jellemző agyi leépülés. A mediterrán diétát választók ugyanakkor kevesebb tejterméket és húsfélét fogyasztottak. A vizsgálatba bevont mintegy 1000 paciens mind 1936-ban született, illetve hasonló mentális képességekkel, illetve iskolai végzettséggel rendelkezett. A kutatás elején és végén is MRI vizsgálatot végeztek az étkezési szokások felmérése mellett. A mediterrán diétához ragaszkodó 346 paciens között az agytérfogat csökkenés, illetve az agykéreg méretének negatív változása jóval kisebb mértékben volt tapasztalható a mediterrán diéta nélkül élőkhöz képest. Hasonló különbséget azonban nem tapasztaltak húst, vagy inkább a halat fogyasztók között a vizsgált időszakban.

Ebből arra következtettek a tudósok, hogy a kedvező folyamatok elsősorban a mediterrán típusú diétának köszönhetőek. Már három évtizeddel ezelőtt megfigyelték, hogy a mediterrán országokban élők között mérhetően kevesebb a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők száma. Ez a megfigyelés késztette a tudósokat arra, hogy a mediterrán étkezési jellemzőket vizsgálják a demencia és az agyi egészségmegőrzés oldaláról is. A mostani kutatás azt bizonyította be, hogy a mediterrán diéta más egészségtényezőnél hatásosabban képes az egészség megőrzésére.

Az ígéretes eredmények a kutatást végzőket arra ösztönzik, hogy folytassák a vizsgálatokat annak érdekében, hogy jobban megérthessék egyes tényezők egészségre gyakorolt hatásait.